Lakrits

Lakrits • Werners Gourmetservice

Lakrits som det oftast kallas i folkmun framställs ur rötterna på växten ”Glycyrrhiza glabra” som på svenska översätter till lakritsrot. Lakritsroten är en ärtväxt som finns i vilta områden runt Medelhavet, i Ryssland, Kina och Iran. Många lakritsentusiaster menar att den bästa lakrits som finns kommer från Kalabrien i Italien. Anledningen till detta beröm tycks ligga bakom dess söta och fylliga karaktär.

Lakritsroten skördas vart 3-4 år genom att man lyfter en del av plantans rötter. Dessa rötter kallas för staloner. Rötterna är långa, ca 8-10 meter och de staplas därefter för att torka i solen innan de bearbetas till lakrits. Tillverkningsprocessen går till som sådan att rötterna hackas och mals ner till ett pulver som kokas i 160 grader celcius under omrörning. När oulvret blivit till tjock seg massa tas den ur för att påbörja knådning och press. Här formas lakrits till dess långa stänger och låter det torka i några dagar. Vid det här laget är lakritsen fortfarande rödbrun. Det är inte förrän lakritsen nu kommer i kontakt med syret när det ligger på tork, som det byter skepnad till dess klassiska svarta färg.

Visste du att…

Lakrits innehåller mellan 2-20% glycyrrhizinsyra som är 50-200 gånger sötare än socker. Detta ger lakrits en naturlig sötma. Lakrits smaksätts oftast med anis, apelsin, mint eller annat innan den förpackas. En del lakritssorter blandas med akacieträdets kåda, gummi arabicum, som gör lakritset till mjuka pastiller. Stora delar av lakritsproduktionen går bland annat till tobaksindustrin. Den ger smak och hjälper till att hålla tobaken fuktig .En del går till spritindustrin, till parfymer och naturmedicin m.m.

Salmiak

Saltlakrits, även kallad salmiak innehåller då saltet Ammoniumklorid som smakar salt och är lite kylande (NH4Cl) . Sal ammoniacus,betyder ”Ammon´s salt ”. Ammon refererar till Ammons tempel i Siwa oasen i Egypten där saltet först hittades. Viss lakrits smaksätts också med bordssalt. Lakrits används som namn på godis i Sverige, Finland, Island, Tyskland och Holland och brukas ibland synonymt med salmiak. Godiset är oftast svart, men kan även vara grått eller vitt. Det godis som säljs i vanliga affärer har lite gemensamt med äkta lakrits och innehåller oftast mycket lite lakritsextrakt.Turkisk peppar är en blandning av salmiak, anis, lakritspulver och chili och är ett registerat varumärke och påhittat av dansken Per Fjelsten 1976 och sedan köpt av finska Fazer.