Choklad

20 fakta som du säkert inte visste om choklad - Steg för Hälsa

Choklad är hands down den mest älskade råvaran på jorden. Kanske en liten överdrift, men choklad älskas av människor jorden runt. Chokladen kom ursprungligen från Sydamerika och anlände till Europa på 1500-talet. Idag finns choklad i allt vi kan tänka oss — kakor, desserter, dryck och konst.

Kakao

Kakaopulver görs av rostade kakaobönor. Precis kaffebönor, rostas kakao i heta, roterande trummor tills färgen blir jämn och fin. Efter rostningen mals de i stora kvarnar. Denna kakaomassan är rik på fett och det är av denna man tillverkar kakaopuler och choklad. Ideallt sett, skall kakaopulvret inte innehålla mer än 20-25 procent kakaofett. För att säkerställa detta pressar man ut en del av fettet och kvar blir en tjock kaka som kan krossas och malas ner till fint pulver. Kakaosmöret som blir över vid pressningen renas och blandas med kakaomassa. Denna blandning blir råmaterialet när ma tillverkar choklad. Kakaosmör har en smältpunkt på ca 35 grader celcius. Man skulle nästan kunna tro att chokladen är gjord för att smälta i våra munnar.

Vit choklad

Vit choklad består till största delen av kakaofett som smaksätts med socker och vanilj. När de rostade kakaobönorna malts pressas en del av fettet bort. Det ljusa fettet är råmaterialet till den vita chokladen.

Smälta choklad

Som ovannämt smäkter kakaofett vid en temperatur på 35 grader celcius. Denna låga smälltemperatur gör att vi kan avnjuta chokladens smältande karaktär om chokladen är av hög kvalitet. Kakor och desserter kräver oftast att man smälter chokladen först. Detta görs enklast genom att lägga avbrutna chokladbitar i en skål och därefter värma på låg effekt i mikron. Öppna luckan i bland och rör om lite så att värmen blir jämnt fördelat.

Vanligt förekommande tillvägagångssätt är också att lägga chokladen i en skål som sedan lugnt och fint läggs ned i en kastrull med sjudande vatten. Rör även om här för att chokladen ska få en jämn temperatur.

Choklad i maten

I kakaofruktens hemkontinent, Sydamerika, smaksätter man inte bara drycker och sötsaker med choklad, utan även olika maträtter. Det blir mustig och god smak på en köttgryta eller sås som kryddas med ett par bitar mörk choklad.

Choklad och hälsa

Choklad innehåller ett ämne som heter teobromin. Det liknar koffein och har uppiggande effekt. Teobromin är inte lika beroendeframkallande som koffein. Mörk choklad innehåller antioxidanter och är även en källa till mineralämnet magnesium.

En svensk undersökning från 2010 visar att medelålders kvinnor som äter små mängder choklad en till två gånger i veckan har mindre risk att få hjärtsvikt. Orsaken tros vara en grupp ämnen som kallas för flavonoider, det är antioxidanter. Det är mer flavonoider i mörk choklad jämfört med mjölkchoklad.