Vanilj

Näst dyrast i världen

Vaniljen är en standard för sig, orubbad på sin tron som världens mest populära smaksättare och världens näst dyraste krydda. Men visste ni att bakom den mjuka och söta doften ligger flera års arbete bakom. Varje vaniljstång kräver flera år av arbete innan den slutliga produkten.

Vanlijen är en orkidéfrukt och kommer från en vaniljorkidé. Vaniljorkidén är den enda i dess familj som är ätbar bland dess familjemedlemmar. Totalt finns över 150 olika typer av vaniljorkidéer. Vaniljorkidéen är unik på det sättet att den endast kan bli naturligt pollinerad av meliponabiet. Detta bi finns bara i Centralamerika. Ändå är Madagaskar världens största exportör av vanilj. Hur görs då pollinering utanför Centralamerika? För vanilj som odlas utanför Centralamerika måste blommorna pollineras för hand, inte sällan med hjälp av en tränål.

Vaniljorkidén blommar endast en gång per år och i en dag. Detta gör att blomman måste pollineras under denna dag för att kunna bära frukt. För varje blomma ges högst en frukt. Frukten, vaniljstången, är en frökapsel på orkidén som skördas efter nio månader. Därefter behandöas den och torkas i 3-5 månader innan den är redo att användas. Från det att plantan planteras till att vaniljen kan säljas tar det hela 3 år! Denna enorma tillverkningsprocess gör vanilj till världens näst dyraste krydda sett till vikt, efter saffran.

Bourbonvanilj är den vanligaste vaniljen och har väldigt stark smak. Ursprunligen ordlades denna viljssort på ön Reunion som tidigare hette Ile de Bourbon. Numera odlas det även i Madagaskar och på öar i Indiska Oceanen. En annan sort är Mexikansk vanilj — kryddligare variant och har inslag av bland annat trä. Denna typ av vanlij odlas i mindre skala och säljs lokalt i Mexiko. 98% av alla produkter som ska föreställa som vanilj innehåller inte riktigt vanilj, snarare syntetiskt vanillin. Vanillin ingår naturligt i vanilj men framställs oftast artificiellt från kemikalen lignin som finns i rötad ved, guajakol som utvninns från råolja och från eugenol som finns i kryddnejlikor. Det vill säga, endast en liten bråkdel av den vanilj vi äter, luktar på idag kommer från riktig vanilj.